En god, snabb och enkel sallad med varmrökt lax. Serveras med krossad kokt potatis som toppas med brynt smör. Bestäm själv om du vill ha laxen varm eller kall. Rätten blir riktigt fräsch med de krispiga grönsakerna till.
Klart på: ca 30 min
Varmrökt lax med potatis, brynt smör och grönsaker
4 port.
Ingredienser:
500 g varmrökt lax
900 g potatis
150 g smör
Salt
1 kruka dill
2 ägg, kokta
4 salladsblad
150 g sockerärtor
1 knippe rädisor
250 g körsbärstomater
1 rödlök
1 citron
2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Koka potatis i saltat vatten.
- Dela på tomaterna, skär rädisor i skivor och citronen i klyftor. Finhacka rödlök. Dela på äggen.
- Häll av potatisen och krossa varje potatis lite lätt med gaffel.
- Om du gillar laxen varm går det bra att värma den i ugnen på 175 grader i 5 min.
- Sjud sockerärtorna i saltat vatten i ett par minuter.
- Smält smöret i en kastrull på hög värme. Vispa runt tills smöret får en gyllenbrun färg och en nötig lukt.
- Lägg laxen ovanpå ett salladsblad och servera med krossad potatis. Häll brynt smör över potatisen och toppa med rödlök och dill. Lägg rädisor, tomater, sockerärtor, ägghalva, citronklyfta och en klick crème fraiche runtom laxen.