Västerbottenostpaj med trattkantareller och spenat

En jättesmarrig och generös paj med Västerbottenost och trattkantareller. En lyxig rätt som passar vilken dag som helst i veckan. Serveras med en god grönsallad.

Klart på: 1 tim 10 min

Västerbottenostpaj med trattkantareller och spenat

4 port.

Ingredienser:

Pajskal:

150 g smör

3,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

2 schalottenlökar

Ca 500 g trattkantareller

65 g babyspenat

165 g Västerbottenost

Smör till stekning

2 ägg

2 dl grädde

Salt

Svartpeppar

 

Till servering:

Grönsallad

 

Gör så här:

  1. Börja med pajskalet. Dela smöret i mindre bitar och blanda med vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter, ända upp till halva kanten. Nagga med gaffel och ställ kallt i minst 25 min.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gör nu fyllningen. Finhacka lök och trattkantareller (jag hade torrkokta trattkantareller). Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt trattkantareller och stek tills all vätska försvunnit. Rör ner spenat och stek i någon minut till. Smaka av med salt och peppar. Lägg sen åt sidan.
  4. Riv västerbottenosten. Vispa ihop ägg, grädde och salt i en bunke.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
  6. Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll det med svampfräset, det mesta av osten och äggstanningen. Avsluta med att strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Låt svalna en stund innan du tar av kanten från formen. Servera med grönsallad.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *