En jättesmarrig och generös paj med Västerbottenost och trattkantareller. En lyxig rätt som passar vilken dag som helst i veckan. Serveras med en god grönsallad.
Klart på: 1 tim 10 min
Västerbottenostpaj med trattkantareller och spenat
4 port.
Ingredienser:
Pajskal:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 schalottenlökar
Ca 500 g trattkantareller
65 g babyspenat
165 g Västerbottenost
Smör till stekning
2 ägg
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Till servering:
Grönsallad
Gör så här:
- Börja med pajskalet. Dela smöret i mindre bitar och blanda med vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter, ända upp till halva kanten. Nagga med gaffel och ställ kallt i minst 25 min.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör nu fyllningen. Finhacka lök och trattkantareller (jag hade torrkokta trattkantareller). Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt trattkantareller och stek tills all vätska försvunnit. Rör ner spenat och stek i någon minut till. Smaka av med salt och peppar. Lägg sen åt sidan.
- Riv västerbottenosten. Vispa ihop ägg, grädde och salt i en bunke.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
- Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll det med svampfräset, det mesta av osten och äggstanningen. Avsluta med att strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Låt svalna en stund innan du tar av kanten från formen. Servera med grönsallad.