Mitt recept på godaste sushin med nigiri och maki. Det här receptet ger ca 70 generösa bitar som gör alla mätta och belåtna. Du kan givetvis byta ut lax mot tonfisk eller annan fisk. Jag har gjort sushi många gånger på det här receptet och det blir lika gott varenda gång.

Klart på: ca 1 tim

Sushi

4 -6 port.

Ca 30 lax nigiri, 6 avokado nigiri och 32 maki rullar

Ingredienser:

400 g lax (typ Fröya eller Salma)

4,5 dl sushiris

6 dl vatten

6 msk risvinäger

5 msk socker

1,5 tsk salt

5 noriark

200 g surimisticks

1 stor avokado

Ca 20 cm gurka

2 salladsblad (valfritt)

Rostade sesamfrön

15 g wasabi

 

Till servering:

Ca 1,5 dl japansk soja

190 g gari (picklad ingefära)

Ca 30 g wasabi

4 port. misosoppa

 

 

Gör så här:

  1. Börja med sushiriset. Skölj riset noga i en sil tills vattnet är klart och blötlägg sen i kallt vatten i ca 20 min. Ta nytt vatten (6 dl) och koka under lock på svag värme i ca 15 min tills vattnet är absorberat. Stäng av värmen och låt stå i 15 min. Lägg sen riset försiktigt på ett stort fat och låt det svalna.
  2. Häll risvinäger, socker och salt i en skål och rör runt tills sockret är löst. Häll vinägerblandningen över riset och blanda runt försiktigt med blöt träsked eller slickepott.
  3. Skär laxen i ca 2 mm tunna skivor på snedden och mot fibrerna. Skär sista biten av laxen i långsmala stänger, dessa ska rullas in i makirullarna sen. Skär avokadon i tunna klyftor och gurkan i stavar. Strimla salladsblad (om du vill ha det).
  4. Gör nu makirullarna. Klä in sushimattan med plastfolie och lägg ut ett noriark med den blanka sidan neråt och med kortsidan mot dig. Fukta händerna (ha gärna en skål med vatten bredvid) och sprid ut ett jämt och tunt lager över noriarket, men lämna en remsa på ca 3 cm upptill utan ris. Lägg lax, avokado, gurka, surimisticks och ev. salladsblad längs kortsidan. Dra en sträng wasabi uppe längs kanten på riset om du vill och strö över lite rostade sesamfrön. Fukta remsan utan ris med lite vatten. Rulla ihop hela rullen hårt med hjälp av sushimattan och kläm till så att rullen håller ihop och får en fin form. Gör likadant med 3 rullar till (det ska bli totalt 4 rullar). Vid servering skär du rullarna i munstora bitar med en vass och gärna fuktig kniv.
  5. Nu är det dags att göra nigiri. Börja med laxen. Fukta händerna, ta upp lite ris med handen och forma en oval boll. Dra en tunn sträng med wasabi på riset och lägg på en laxskiva. Strö lite sesamfrön över laxen. Upprepa och gör ca 30 bitar med lax.
  6. Gör nu avokado nigiri. Klipp ett noriark i 1 centimeter breda remsor. Forma ovala bollar, precis som du gjorde med laxen. Lägg 2 skivor avokado ovanpå och linda en remsa nori runtom. Upprepa och gör ca 6 bitar med avokado.
  7. Lägg upp sushin fint på ett stort fat och servera med soja, wasabi, gari och gärna lite misosoppa.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *