Den här ”upp- och nervända” grytan är en favoritklassiker från Mellanöstern. Det är en smakrik risrätt där man bygger lager av olika grönsaker tillsammans med kött eller kyckling i en gryta. I det här receptet får ugnsbakade grönsaker sjuda i en gryta tillsammans med mört kött, ris och en ljuvlig och smakrik sås. Detta är en underbar rätt som kräver mycket kärlek och som gör sig fint som helgmiddag.

Klart på: ca 2 tim

Makloubeh

4-6 port.

Ingredienser:

Kött:

500 g nöt- eller lammkött (t.ex högrev, fransyska eller grytbitar)

3 vitlöksklyftor

1 tsk baharat (kallas även Sju kryddor, finns i välsorterade matbutiker)

8 dl vatten

2 köttbuljongtärningar

Svartpeppar

Olja till stekning

 

Grönsaker:

2 auberginer

1 zucchini

2 tomater

3 potatisar

Salt

Olja

 

Ris:

2 schalottenlökar

5 dl ris

2 dl avkok från köttet

Ca 3 dl vatten

3 msk tomatpuré

2 msk sriracha (frivilligt)

1 msk paprikapulver

0,5 tsk gurkmeja

1 tsk baharat

Ca 2 tsk vegeta (alt. salt)

2 tsk honung

2 msk olja

Olja till stekning

 

Garnering:

30 g pinjenötter, rostade

0,5 kruka persilja, hackad

 

Till servering:

Turkisk yoghurt

Valfri sallad

 

Gör så här:

 1. Kött: Skär köttet i mindre bitar (ca 3×3 cm). Hetta upp olja i en gryta och bryn köttet. Pressa i vitlöksklyftor, krydda med baharat och svartpeppar och stek vidare ett par minuter till. Häll i vatten och släng i buljongtärningar. Låt koka under lock tills köttet blir mört, ca 1,5 timme. OBS! Spara köttavkoket till riset.
 2. Grönsaker: Skala auberginer och zucchini randiga och skär dem i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett stort fat och salta dem på båda sidorna. Låt dem vattna ur ca 30 min och torka sen av dem med hushållspapper.
 3. Sätt ugnen på 200 grader.
 4. Skala och skär potatisar i centimetertjocka skivor och salta. Skiva tomater och ställ åt sidan.
 5. Lägg potatis, aubergine och zucchini på en bakpappersbeklädd plåt. Ringla olja över grönsakerna och massera dem så att oljan täcker ytan. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min.
 6. Ris: Tvätta riset noggrant och låt ligga i kallt vatten i ca 30 min.
 7. Finhacka schalottenlökar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken mjuk.
 8. Häll av riset, lägg i en skål och blanda i den stekta löken. Ställ åt sidan.
 9. Hetta upp olja i en kastrull och fräs tomatpuré och ev. sriracha i någon minut. Tillsätt vatten, köttavkok, paprikapulver, baharat, gurkmeja, vegeta (eller salt om du väljer det) och honung och koka upp. Smaka ev. av med lite salt.
 10. Nu är det dags att montera och tillaga maklouben. Lägg potatisskivorna i botten av en smord gryta. Lägg sen köttbitar, tomat, aubergine och zucchini ovanpå i varsitt lager. Avsluta med riset så att det hamnar överst. Häll sen såsen jämnt över så att det precis täcker riset. Tillsätt lite vatten om det är för lite sås. Koka på medelvärme under lock i ca 15 min. Sänk sen temperaturen till låg värme och sjud i 15 min så att riset får ångas tills det är klart. Stäng av värmen helt och låt rätten få sätta sig i ca 10 min.
 11. Placera ett stort fat ovanpå grytan och vänd sen allt upp och ner. Lyft bort grytan försiktigt och toppa med rostade pinjenötter och hackad persilja. Servera gärna med turkisk yoghurt och en god sallad.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *