Jordgubbsdumplings

En ljuvligt god efterrätt med läckra dumplings gjorda på kokt potatis. Dessa fylls med sockrade jordgubbar och kokas i vatten så de blir riktigt saftiga på insidan. Serveras med en knaprig ströbrödstopping. Dumplingarna påminner mycket om kroppkaka och kan fyllas med olika sorters fruker, som till exempel plommon, blåbär eller äpple. I Balkan kallas dessa för knedle och i Tyskland för klösse. Ja, kärt barn har många namn som man brukar säga.

Jordgubbsdumplings

Ca 25 dumplings 

Ingredienser: 

1,2 kg potatis  

200 g vetemjöl 

2 ägg 

Salt 

 

Fyllning: 

Ca 400 g jordgubbar (ca 25 st) 

4 msk florsocker 

2 msk vaniljsocker 

 

Ca 2,5 l vatten till kokning 

 

Topping: 

2 dl ströbröd 

100 g smör 

1 tsk kanel 

3 msk socker 

 

Gör så här: 

  1. Skala och koka potatisarna mjuka i saltat vatten. Efter att du hällt ut potatisvattnet, ställ tillbaka kastrullen på den varma spisplattan i någon minut och låt överflödigt vatten avdunsta så att potatisarna blir torra.  
  2. Mosa potatisarna med potatisstöt eller potatispress. Låt potatismoset svalna helt.
  3. Strö en liten nypa salt över potatisen och knäck i äggen. Häll i 180 gram vetemjöl till och börja med och häll i lite mer vart efter medan du knådar degen för hand. Ju mindre mängd mjöl du har i degen desto mjukare och godare de blir efter tillagningen. Degen ska vara hanterbar och inte allt för klibbig, men ha inte i mer mjöl än nödvändigt. 
  4. Tvätta, snoppa och torka av jordgubbarna. Lägg dem i en bunke, strö över florsocker och vaniljsocker och blanda försiktigt runt. 
  5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. Forma varje del till en platt rundel, lägg en jordgubbe i varje rundel och forma till en boll. Se till att det inte finns några glipor eller hål i degen när du stoppat in jordgubben (annars läcker vatten in i dumplingarna under kokningen). Låt dumplingarna ligga på bakbordet. 
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 tsk salt. Lägg försiktigt i några dumplingar i taget och koka i ca 5 min. Ha inte i för många samtidigt i kastrullen, det måste finnas lite mellanrum mellan dem. Dumplingarna kommer att flyta upp till ytan efter en liten stund. Ta upp dessa försiktigt med en hålslev och lägg upp på ett fat. 
  7. Gör nu toppingen. Smält smör i en stekpanna och tillsätt socker, kanel och ströbröd. Rör runt och ta bort från värmen. 
  8. Strö toppingen över dumplingarnaoch servera. 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *