Vegetarisk pastagratäng med kronärtskocka och oliver 

En god och generös vegetarisk pastarätt som gratineras i ugn med ost, kronärtskocka och oliver. Med körsbärstomater och grädde i såsen blir den härligt fyllig och krämig. Passar alla dagar i veckan. 

Klart på: ca 40 min 

Vegetarisk pastagratäng med kronärtskocka och oliver 

4 port. 

Ingredienser: 

400 g pasta (gärna rigatoni eller penne) 

Olivolja till stekning 

1 gul lök 

1 vitlöksklyfta 

400 g körsbärstomater i burk 

2 dl matlagningsgrädde 

2 msk paprikapesto 

1 grönsaksbuljongtärning 

0,5 kruka basilika 

390 g kronärtskockshjärtan i burk 

100 g oliver, urkärnade 

0,5 dl pastavatten 

Svartpeppar 

salt 

3 dl mozzarella, riven 

1 dl parmesan, riven 

 

Till servering:

Grönsallad

 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka pastan i saltat vatten.
  3. Hacka lök och vitlök. Dela kronärtskockshjärtan i 4 delar. Strimla paprika och basilikablad. 
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ca 30 sek. Tillsätt paprika och stek den mjuk. Häll tomater, grädde, pesto och smula ner buljongtärningen i pannan. Låt stå och puttra i några minuter. Tillsätt basilikabladen, pastavatten och smaka av med salt och peppar. 
  5. Häll av pastavattnet och häll pastan i en stor gratängform. Häll pastasåsen över pastan. Släng i oliverna och kronärtskockorna och rör om så att pastasåsen blandas ordentligt med pastan. Strö över riven mozzarella och parmesan. Gratinera i ugn i ca 20 min, tills osten har smält och börjar få en gyllene färg. Servera gärna med en grönsallad. 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *