En god och generös vegetarisk pastarätt som gratineras i ugn med ost, kronärtskocka och oliver. Med körsbärstomater och grädde i såsen blir den härligt fyllig och krämig. Passar alla dagar i veckan.
Klart på: ca 40 min
Vegetarisk pastagratäng med kronärtskocka och oliver
4 port.
Ingredienser:
400 g pasta (gärna rigatoni eller penne)
Olivolja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g körsbärstomater i burk
2 dl matlagningsgrädde
2 msk paprikapesto
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 kruka basilika
390 g kronärtskockshjärtan i burk
100 g oliver, urkärnade
0,5 dl pastavatten
Svartpeppar
salt
3 dl mozzarella, riven
1 dl parmesan, riven
Till servering:
Grönsallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka pastan i saltat vatten.
- Hacka lök och vitlök. Dela kronärtskockshjärtan i 4 delar. Strimla paprika och basilikablad.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ca 30 sek. Tillsätt paprika och stek den mjuk. Häll tomater, grädde, pesto och smula ner buljongtärningen i pannan. Låt stå och puttra i några minuter. Tillsätt basilikabladen, pastavatten och smaka av med salt och peppar.
- Häll av pastavattnet och häll pastan i en stor gratängform. Häll pastasåsen över pastan. Släng i oliverna och kronärtskockorna och rör om så att pastasåsen blandas ordentligt med pastan. Strö över riven mozzarella och parmesan. Gratinera i ugn i ca 20 min, tills osten har smält och börjar få en gyllene färg. Servera gärna med en grönsallad.