Yakitori är en japansk rätt som består av grillad kyckling uppförd på spett. Kycklingspetten penslas med en söt sojamarinad medan de steks och blir saftiga och härligt goda. Serveras med ris och en valfri sallad.
Yakitori med ris
4 port.
Ingredienser:
4 port. ris
900 g kycklinglårfilé
2-3 salladslökar
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Sesamfrön
12 st grillspett (lite kortare)
Yakitorisås:
2,5 dl vatten
1 dl japansk soja
1 dl farinsocker
2-3 vitlöksklyftor, hackade
3-4 cm ingefära, hackad
2 tsk flytande honung
2 tsk sesamolja
2 tsk risvinäger
2 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten
Till servering:
Valfri sallad
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Gör nu yakitorisåsen. Rör ner vatten, soja, socker, vitlök, ingefära, honung, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp under omrörning.
- Lös upp majsstärkelsen i vatten och rör ner i kastrullen. Koka såsen tills den tjocknar, ca 2-3 min. Spara hälften av såsen till servering i en skål och ställ kastrullen, med resten av såsen, åt sidan.
- Skär kycklingen och salladslöken i mindre bitar. Trä sen kycklingen på spetten varvat med salladslök och salta lätt och peppra runtom.
- Häll lite olja i en stekpanna och börja med att steka kycklingen på medelvärme i ca 4 min på varje sida. Pensla sen på såsen och stek i ca 2 min per sida. Pensla på ett lager till och stek i ytterligare någon minut per sida. Avsluta med ett sista lager (på så sätt får du den där fina och glansiga ytan på kycklingen). Strö över lite sesamfrön.
- Servera yakitorin med ris, extra yakitorisås och sallad.