Saftigt, fluffigt och smörigt bröd som är ljuvligt gott tack vare den höga andelen ägg och smör som tillsätts i degen. Det här franska brödet passar fint som frukostbröd, till huvudrätten, till buffén eller varför inte till efterrätten med lite Nutella eller vaniljkräm. Briochebrödet har en lång jästid, oftast runt 12 timmar i kylen. Med detta recept får du ett riktigt gott, mjukt och fluffigt briochebröd med en kortare jästid. Receptet ger 2 stora limpor. Det går bra att frysa in brödet.
Klart på: ca 4 tim
Brioche
2 limpor
Ingredienser:
25 g jäst
Ca 9,5 dl vetemjöl special
1 dl socker
1 dl mjölk
1 tsk salt
6 ägg, rumstempererade
200 g smör, rumstempererat i mindre bitar
Till pensling:
1 ägg+ 1 msk vatten
Gör så här:
- Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke eller skål. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är löst. Rör ner socker, ägg och salt. Tillsätt mjöl och knåda degen i ca 15 min för hand (ca 8-10 min med köksmaskin).
- Addera smör en klick i taget. Låt varje smörklick blandas ordentligt in i degen innan du tillsätter nästa. Knåda sen i ca 5 min. Degen kommer att vara ganska kladdig men ändå hanterbar.
- Olja in en annan bunke och skrapa över degen i den. Täck över med kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme.
- Klä två brödformar (ca 20×10 cm) med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16-20 lika stora bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem i formarna. Lägg två rader om 4-5 bollar i varje form. Täck över med kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1,5 timme på en varm och fuktig plats. (Jag jäste mina i ugnen i ca 30 grader).
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa upp ett ägg med vatten och pensla på limporna. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 30 min.