Rödspätta med persiljesås och potatispuré

Stekt rödspätta som serveras med en ljuvlig sås och en krämig potatispuré. Såsen smaksätts med persilja och citronzest och blir härligt len och frisk i smaken. En mycket god fiskrätt!

Klart på: ca 35 min

Rödspätta med persiljesås och potatispuré

4 port.

Ingredienser:

600 g rödspättafiléer

Ca 1,5 dl vetemjöl

Salt

Peppar

Smör till stekning

Olja till stekning

 

Persiljesås:

3 dl grädde

1 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2 msk smör

0,5 fiskbuljongtärning

0,5 krm vitpeppar

0,5 kruka persilja

0,5 citron, zest

 

Potatispuré:

800 g potatis

25 g smör

2 dl mjölk

2 äggulor

1,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

 

Till servering:

Citronklyftor

Babyplommontomater

 

Gör så här:

Potatispuré:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och mosa den med potatispress eller ballongvisp. Tillsätt mjölk, smör och äggulor och blanda runt.

Persiljesås:

  1. Smält smör i en kastrull och blanda i vetemjöl.
  2. Häll i grädde, mjölk och buljongtärning. Koka upp och låt sen småputtra i ca 5 min. Rör om då och då.
  3. Tillsätt persilja, citronzest och vitpeppar och låt småkoka i någon minut. Smaka av med salt.

Rödspätta:

  1. Tina filéerna om de är frysta. Torka dem med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
  2. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Vänd filèerna i vetemjöl och stek dem någon minut på varje sida.

Servera rödspätta med potatispuré, persiljesås, en citronklyfta och några babyplommontomater.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *