Stekt rödspätta som serveras med en ljuvlig sås och en krämig potatispuré. Såsen smaksätts med persilja och citronzest och blir härligt len och frisk i smaken. En mycket god fiskrätt!
Klart på: ca 35 min
Rödspätta med persiljesås och potatispuré
4 port.
Ingredienser:
600 g rödspättafiléer
Ca 1,5 dl vetemjöl
Salt
Peppar
Smör till stekning
Olja till stekning
Persiljesås:
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 msk smör
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 krm vitpeppar
0,5 kruka persilja
0,5 citron, zest
Potatispuré:
800 g potatis
25 g smör
2 dl mjölk
2 äggulor
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till servering:
Citronklyftor
Babyplommontomater
Gör så här:
Potatispuré:
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och mosa den med potatispress eller ballongvisp. Tillsätt mjölk, smör och äggulor och blanda runt.
Persiljesås:
- Smält smör i en kastrull och blanda i vetemjöl.
- Häll i grädde, mjölk och buljongtärning. Koka upp och låt sen småputtra i ca 5 min. Rör om då och då.
- Tillsätt persilja, citronzest och vitpeppar och låt småkoka i någon minut. Smaka av med salt.
Rödspätta:
- Tina filéerna om de är frysta. Torka dem med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
- Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Vänd filèerna i vetemjöl och stek dem någon minut på varje sida.
Servera rödspätta med potatispuré, persiljesås, en citronklyfta och några babyplommontomater.