Om du vill sätta lite guldkant på helgmiddagen så ska du laga till denna underbara rätt. Saftig kalkonfilé som serveras med hemlagad dragonsås. Detta får sällskap av brysselkål som fått stekas i ugn tillsammans med pancetta och lönnsirap. En festlig måltid helt enkelt!
Klart på: ca 55 min
Kalkonfilé med dragonsås och ugnstekt brysselkål
4 port.
Ingredienser:
Ca 800 g kalkonfilé
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Smör till stekning
Olja till stekning
Ugnsbakad brysselkål:
500 g brysselkål
1,5 msk olivolja
80 g pancetta
Salt
Svartpeppar
2 msk lönnsirap
Dragonsås:
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk smör
2 msk vetemjöl
0,5 hönsbuljongtärning
2 tsk torkad dragon
Till servering:
Kokt potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ansa brysselkålen och skär i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med pancettan. Ringla över olivolja, strö över salt och peppar och blanda runt. Lägg åt sidan.
- Salta och peppra kalkonfilén. Krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Lägg vitlöksklyftorna i pannan och bryn filén runtom. Ta upp filén på ett fat och stek klart i ugnen tills innertemperaturen blir 70 grader (tar ca 35 min). Stek brysselkålen i ugnen bredvid kalkonfilén. Ta ut brysselkålen efter ca 20 min, ringla över lönnsirap och blanda runt. Stek vidare i ugnen i ca 15 min, tills brysselkålen och pancettan fått fin färg.
- Gör nu dragonsåsen. Smält smör i en kastrull och blanda i vetemjöl. Tillsätt grädde, mjölk, buljong och dragon och koka på medelvärme, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Skär kalkonfilén i skivor och servera med brysselkål, dragonsås och kokt potatis.