Kalkonfilé med dragonsås och ugnstekt brysselkål

Om du vill sätta lite guldkant på helgmiddagen så ska du laga till denna underbara rätt. Saftig kalkonfilé som serveras med hemlagad dragonsås. Detta får sällskap av brysselkål som fått stekas i ugn tillsammans med pancetta och lönnsirap. En festlig måltid helt enkelt!

Klart på: ca 55 min

Kalkonfilé med dragonsås och ugnstekt brysselkål

4 port.

Ingredienser:

Ca 800 g kalkonfilé

2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Smör till stekning

Olja till stekning

 

Ugnsbakad brysselkål:

500 g brysselkål

1,5 msk olivolja

80 g pancetta

Salt

Svartpeppar

2 msk lönnsirap

 

Dragonsås:

3 dl grädde

1 dl mjölk

2 msk smör

2 msk vetemjöl

0,5 hönsbuljongtärning

2 tsk torkad dragon

 

Till servering:

Kokt potatis

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa brysselkålen och skär i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med pancettan. Ringla över olivolja, strö över salt och peppar och blanda runt. Lägg åt sidan.
  3. Salta och peppra kalkonfilén. Krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Lägg vitlöksklyftorna i pannan och bryn filén runtom. Ta upp filén på ett fat och stek klart i ugnen tills innertemperaturen blir 70 grader (tar ca 35 min). Stek brysselkålen i ugnen bredvid kalkonfilén. Ta ut brysselkålen efter ca 20 min, ringla över lönnsirap och blanda runt. Stek vidare i ugnen i ca 15 min, tills brysselkålen och pancettan fått fin färg.
  4. Gör nu dragonsåsen. Smält smör i en kastrull och blanda i vetemjöl. Tillsätt grädde, mjölk, buljong och dragon och koka på medelvärme, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär kalkonfilén i skivor och servera med brysselkål, dragonsås och kokt potatis.


Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *