Thaisoppa med kyckling 

En läcker soppa med kokosmjölk och kyckling. Den påminner mycket om den klassiska thaisoppan Tom kha gai, fast här används varken galangal eller kaffir limeblad. Den får en underbar syrlighet av citrongräs, limesaft och ingefära. Så gott! 

Thaisoppa med kyckling 

4 port. 

Ingredienser: 

500 g kycklingfilé 

8 dl kokosmjölk (2 burkar) 

Olja till stekning 

1 stjälk citrongräs 

1 schalottenlök 

2 vitlöksklyftor 

1 stor tomat 

150 g champinjoner 

2 msk färsk ingefära, riven 

4 dl vatten  

2 msk fisksås 

2 msk sriracha (eller mer) 

1 kycklingbuljongtärning 

2 tsk honung 

2 krm chiliflakes 

Salt  

1 lime, saften 

 

Topping: 

0,5 kruka koriander, bladen 

Lime, i klyftor 

1 salladslök, finstrimlad 

 

Gör så här: 

  1. Hacka lök, vitlök och ingefära. Skär tomat i klyftor och champinjoner i skivor. Skär citrongrässtjälken i 3 delar och krossa delarna genom att slå på dem med köttklubba. 
  2. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, citrongräs och ingefära i någon minut.  
  3. Häll i kokosmjölk, vatten, fisksås, sriracha, honung och chiliflakes. Tillsätt buljongtärningen och koka upp. Sätt ner värmen och låt sen småkoka i ca 7 min.  
  4. Skär kycklingen i tunna skivor. Lägg kycklingen, champinjonerna och tomaterna i soppan och låt koka i ytterligare 7 min, tills kycklingen är färdig. 
  5. Smaka av med salt och pressa i limen. 
  6. Servera soppan i en djup skål och toppa med korianderblad, finstrimlad salladslök och limeklyfta.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *