En läcker soppa med kokosmjölk och kyckling. Den påminner mycket om den klassiska thaisoppan Tom kha gai, fast här används varken galangal eller kaffir limeblad. Den får en underbar syrlighet av citrongräs, limesaft och ingefära. Så gott!
Thaisoppa med kyckling
4 port.
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
8 dl kokosmjölk (2 burkar)
Olja till stekning
1 stjälk citrongräs
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor tomat
150 g champinjoner
2 msk färsk ingefära, riven
4 dl vatten
2 msk fisksås
2 msk sriracha (eller mer)
1 kycklingbuljongtärning
2 tsk honung
2 krm chiliflakes
Salt
1 lime, saften
Topping:
0,5 kruka koriander, bladen
Lime, i klyftor
1 salladslök, finstrimlad
Gör så här:
- Hacka lök, vitlök och ingefära. Skär tomat i klyftor och champinjoner i skivor. Skär citrongrässtjälken i 3 delar och krossa delarna genom att slå på dem med köttklubba.
- Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, citrongräs och ingefära i någon minut.
- Häll i kokosmjölk, vatten, fisksås, sriracha, honung och chiliflakes. Tillsätt buljongtärningen och koka upp. Sätt ner värmen och låt sen småkoka i ca 7 min.
- Skär kycklingen i tunna skivor. Lägg kycklingen, champinjonerna och tomaterna i soppan och låt koka i ytterligare 7 min, tills kycklingen är färdig.
- Smaka av med salt och pressa i limen.
- Servera soppan i en djup skål och toppa med korianderblad, finstrimlad salladslök och limeklyfta.