Ett klassiskt italienskt bröd som är fluffigt och gott. Dessutom är det lättbakat och räcker till många. Välj dina favoritörter och grönsaker att toppa brödet med. Här toppas det med rosmarin, körsbärstomater och oliver.
Focaccia
1 sats
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
3,5 dl vatten, 37 grader
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung
1 tsk salt
7,5 dl vetemjöl special
Topping:
Två nypor flingsalt
Olivolja
Några rosmarinkvistar
Svarta oliver
Körsbärstomater
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet först och blanda runt tills jästen löst sig. Rör sen ner resten av vattnet, olivolja och salt. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta samman till en ganska kladdig deg. Täck över med kökshandduk och låt jäsa ca 40 mintill dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla lite olivolja över det. Ta upp degen och lägg den pådet oljiga pappret. Ringla lite olivolja på degen och platta ut det med händerna. Tryck fingrarna i degen så det formas en massa gropar. Tryck sen några rosmarinblad, tomater och oliver i degen och strö över ett par nyporflingsalt.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min, tills det får en fin gyllene färg.