En lyxig och fräsch rätt med sesamstekt tonfisk. Denna får sällskap av en varm nudelsallad med grönsaker och en god sås med asiatiska ingredienser.
Klart på: ca 35 min
Halstrad tonfisk med varm nudelsallad
4 port.
Ingredienser:
Tonfisk:
4 bitar vit tonfisk (à 150 g)
Ca 4 msk rostade sesamfrön
Salt
Svartpeppar
Neutral olja till stekning
Nudlar:
180 g risnudlar
1 dl vatten
0,75 dl japansk soja
1 msk sriracha
1,5 msk sesamolja
1,5 msk honung
1 msk ingefära, riven
1 lime
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
2 vitlöksklyftor
150 g sockerärtor
1 röd paprika
2 salladslökar
Neutral olja till stekning
Garnering:
Färsk koriander, några
Rostade sesamfrön
1 lime, i klyftor
Gör så här:
Tonfisk:
- Tina tonfisken om den är fryst.
- Salta, peppra och strö över sesamfrön på båda sidorna av tonfiskbitarna.
- Hetta upp olja i stekpanna och stek tonfisken i ca 1 min per sida.
- Skär tonfiskbitarna i ca 1,5 cm tjocka skivor.
Nudlar:
- Koka risnudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av nudlarna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Gör nu såsen till nudlarna. Blanda vatten, soja, sriracha, sesamolja, honung, ingefära och limesaft i en skål. Lös upp majsstärkelse i vatten och blanda i sojablandningen. Ställ åt sidan.
- Hacka vitlök. Skär paprika och salladslök i strimlor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs vitlöken i ca 30 sek. Tillsätt paprika och stek tills den blir mjuk. Rör i det mesta av salladslöken (spara lite till garnering).
- Häll nu i sojablandningen och sockerärtorna. Låt puttra i ca 1 minut, tills såsen tjocknar och ta sen bort stekpannan från värmen. Vänd i nudlarna och låt dem bli varma.
Servera tonfisken med nudlarna och en limeklyfta. Toppa nudlarna med lite sesamfrön och några korianderblad.