Den här maträtten är en blandning mellan den mexikanska äggrätten Huevos rancheros och den nordafrikanska ragun shakshuka. Här får färska tomater puttra tillsammans med många olika kryddor. Med bönor och ägg, som får koka direkt i såsen, så får du en riktigt god och mättande middag. Serveras med tortilla- eller pitabröd.
Klart på: ca 50 min
Huevos shakshukos
4 port.
Ingredienser:
6 tomater
1 gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 gul eller grön paprika
1 dl vatten
1 burk blandade vita bönor (380 g)
1 msk tomatpuré
3 msk ajvar
1 tsk honung
2 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk koriander
0,5 tsk chilipulver
Salt
Svartpeppar
4 ägg
2 dl cheddarost, riven
0,5 kruka koriander, bladen
Olja till stekning
Till servering:
Färsk koriander
Salladslök, strimlad
Tortillabröd eller pitabröd
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Skär tomater och paprika i större tärningar. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av väl.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills löken blir mjuk. Lägg i paprika och stek i någon minut.
- Tillsätt tomater, vatten, honung, sambal oelek, ajvar, tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, koriander och chilipulver. Koka upp och sänk sen till medelvärme och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner bönorna och låt puttra tills grytan blir tjock, ca 15 min.
- Gör små gropar i grytan och knäck ner äggen i dem, jämt fördelade i pannan. Täck över med lock. Låt puttra i ca 5 min, tills äggen stelnat. Strö över cheddarost och låt puttra vidare under lock, tills osten har smält. Toppa grytan med strimlad salladslök, korianderblad och servera med tortillabröd eller pitabröd.