Grillad flankstek med chimichurri och fyllda Pimientos de padrons

Flankstek är en styckningsdetalj som går snabbt att tillaga och som blir saftig och god när den tillagas på rätt sätt. Köttet får ligga i en mustig marinad en längre stund innan det grillas. Serveras med fetaostfyllda Pimientos de padrons och toppas med en underbar och smakrik chimichurri.

Klart på: ca 1 tim 45 min

Grillad flankstek med chimichurri och fyllda Pimientos de padrons

4 port.

Ingredienser:

Ca 800 g flankstek

 

Marinad till flankstek:

3 msk olivolja

1,5 msk Worcestershiresås

1,5 msk äppelcidervinäger

1-2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk paprikapulver

Svartpeppar

2 msk soja

2 krm salt

 

Chimichurri:

2 dl persilja, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

0,5 kruka basilika, finhackad

1 salladslök, finstrimlad

0,75 dl olivolja

0,5 tsk chiliflakes

0,5 tsk salt

Svartpeppar

1 tsk flytande honung

1 lime, saften

 

Pimientos de Padron:

200 g Pimientos de Padron

150 g fetaost

2 msk crème fraiche

1 msk olivolja

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk paprikapulver

 

Till servering:

Ugnsrostad potatis (eller pommes frites)

 

Gör så här:

Flankstek:

  1. Putsa bort ytliga hinnor och senor från flanksteken och lägg i en plastpåse.
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål och häll över flanksteken i påsen. Låt stå och marinera i kylen i minst 1,5 timme, men gärna längre. Ta fram köttet ca 30 min innan det ska tillagas så det hinner bli rumstempererat.
  3. Ta ut köttet ur plastpåsen och torka av med hushållspapper. Lägg på grillgallret och grilla i 3-6 min per sida (beroende på hur rosa du vill att köttet ska vara inuti). Köttets innertemperatur ska vara ca 60 grader. Lägg sen köttet på en skärbräda och låt vila i ca 5 min. Skär i skivor tvärs över köttfibrerna.

Chimichurri:

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå en stund innan servering.

Fyllda Pimientos de padron

  1. Smula ner fetaosten i en skål och tillsätt crème fraiche, olivolja, paprikapulver och vitlökspulver och blanda.
  2. Tvätta paprikorna och skär ett snitt i varje på längden.
  3. Fyll varje paprika med lite av fetaostfyllningen.
  4. Grilla paprikorna med snitten uppåt i ca 5 min. Lägg paprikorna åt sidan på grillgallret (där det inte är så varmt) en liten stund så att de blir lite skrynkliga.

Servera skivor av flankstek med fyllda Pimientos de padrons och ugnsrostad potatis. Toppa flanksteken med lite chimichurri och njut!

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *