Dolmar på vinblad och grönsaker

Dolma är en av mina favoriträtter, speciellt de som är gjorda på vinblad. Dessa underbara verk är sprängfyllda med härliga smaker som tillsammans skapar magi i munnen. Vinbladsdolmarna tar en stund att laga till, men enligt min mening är det värt varenda minut. Det finns många olika recept på hur man gör dolmar. Detta recept, som jag fått av min mamma, fullkomligt älskar jag. Med mycket vitlök och mynta (helst färsk) så blir det extra gott. Du kan byta ut zucchinin och spetspaprikorna mot tomater, lök, vitkålsblad eller auberginer. Välj dina favoritgrönsaker och fyll dem med ris- och köttfärsblandningen. Se bara till att mängden grönsaker motsvarar receptets så att fyllningen räcker till att fylla allt. För att de nedersta dolmarna inte ska fastna i botten av grytan så lägger jag potatisskivor, men det går utmärkt att exempelvis använda tjocka tomatskivor istället. Vill man lyxa till det ordentligt så kan man även lägga i kalvlägg eller kycklingvingar, vilket naturligvis ger extra smak till denna maträtt.

Vinbladsdolmar kan serveras som huvudrätt såväl som förrätt och brukar ingå i mellanösterns meze.

Klart på: ca 2 tim

Dolmar på vinblad och grönsaker

6 port.

Ingredienser:

Grönsaker:

ca 350 g vindruvsblad

2 zucchinis

2-3 spetspaprikor

Ca 2 potatisar, att ha i botten av grytan

 

Fyllning:

500 g köttfärs

5 dl grötris

1 grön paprika

3 msk tomatpuré

2 msk ajvar

1 kruka mynta (eller ca 2 msk torkad mynta)

Ca 7 vitlöksklyftor (eller 2-3 solo vitlök beroende på storlek), pressade

3 msk olivolja

2 citroner, saften

2 tsk svartpeppar

Ca 1 msk salt

1 msk paprikapulver

2 msk sriracha (eller 0,5-1 tsk cayennepeppar)

1 tsk baharat (Sju kryddor)

 

Kokvatten:

Ca 1 liter

Salt

Ca 1 msk olivolja

 

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Vindruvsblad som man köper i matbutik brukar antigen vara vakuumförpackade eller inlagda och väldigt salta. Om du köpt dina vindruvsblad så kan du lägga ner dem i hett vatten i någon minut. Ta sen upp med hålslev, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. På så sätt får du bort sältan och små gruskorn som ibland kan följa med i förpackningen. (Jag hade vindruvsblad från egen vindruvsranka, som jag förvällde först, frös in och sen tinade upp).
  2. Dela på zucchinin och gröp ur det mesta av köttet (jag använde potatisskalare först och sen en sked). Skär av toppen av spetspaprikorna och avlägsna fröna.
  3. Gör nu fyllningen. Tvätta riset ordentligt och låt det ligga i en skål med kallt vatten en liten stund.
  4. Finhacka myntan (om du använder färsk) och den gröna paprikan.
  5. Häll av vattnet från riset och lägg det i en djup skål. Tillsätt mynta, grön paprika, tomatpuré, ajvar och sriracha (eller cayennepeppar om du väljer det). Pressa citron och häll över risblandningen. Pressa över vitlök. Krydda med salt, svartpeppar, baharat och paprikapulver. Ringla över olivolja och blanda runt ordentligt. (Om du vill smaka av fyllningen så kan du göra det nu innan du tillsätter köttfärsen.) Blanda i köttfärsen sist.
  6. Nu är det dags att fylla grönsakerna med ris- och köttfärsblandningen. Lägg ett vindruvsblad på en skärbräda med den blanka sidan nedåt (bladnerverna uppåt). Skär bort bladskaftet med en kniv. Lägg ca 1-1,5 msk fyllning i mitten av varje blad (beroende på hur stort bladet är), vik in kanterna och rulla ihop. Rullarna ska inte vara för hårt åtspända då de kan spricka när riset sen sväller vid kokning. Rulla inte heller för löst så att fyllningen åker ur dem i kastrullen. Lagom är bäst som man brukar säga.
  7. Fyll paprikor och zucchini, men inte hela vägen upp då riset expanderar.
  8. Skär potatisarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg i botten av en stor gryta. Stapla försiktig upp vinbladsdolmarna i grytan. Lägg paprikorna och zucchinin överst. Lägg 1-2 tallrikar (beroende på hur tunga de är) upp- och nedvända ovanpå de fyllda grönsakerna. (Detta för att dolmarna inte ska flyta upp när man kokar dem).
  9. Koka upp vatten i en kastrull och smaka av med lite salt. Häll det kokheta vattnet över så det precis täcker dolmarna. Häll i lite olivolja och snurra försiktigt runt på kastrullen så att vattnet får tränga in mellan dolmarna.
  10. Koka först upp under lock och sänk sen värmen till medeltemperatur. Låt puttra i ca 1 timme, tills vindruvsbladen blir riktigt mjuka och riset är helt färdigt. Vattenmängden kommer att minska allteftersom då riset absorberar upp vattnet. Du ska dock alltid kunna se att det finns lite vatten kvar i grytan. Om det skulle hända att det är för lite vatten så kan du koka upp lite mer och hälla över dolmarna. Lägg upp dolmarna på ett stort fat när de är klara (du kan även vända upp och ner på grytan, men det finns en risk att dolmarna går sönder om du inte använder rätt teknik). Ta vara på det goda kokvattnet/soppan och servera det vid sidan om så att den som vill kan ösa lite över dolmarna. Servera gärna med turkisk yoghurt och njut!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *