En lyxig rätt med stekt torsk och hemgjord hollandaisesås. Serveras med en krispig och frisk kålrabbisallad samt kokt potatis.
Klart på: ca 40 min.
Stekt torskrygg med hollandaisesås och kålrabbisallad
4 port.
Ingredienser:
Stekt torsk:
600 g torskrygg (i 4 bitar)
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Olja till stekning
Kålrabbisallad:
400 g kålrabbi
100 g rädisor
1 salladslök
0,5 citron, saft och zest
Salt
Svartpeppar
0,5 kruka dill
1 tsk honung
Olivolja
Hollandaisesås:
150 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
3 tsk citronsaft
1,5 krm salt
Till servering:
Kokt potatis
Gör så här:
Kålrabbisallad:
- Skala och hyvla kålrabbi tunt med mandolin (går även bra med osthyvel). Skär rädisor i tunna skivor. Riv citronzest och grovhacka dill. Finstrimla salladslök.
- Blanda kålrabbi, rädisor, salladslök, zest och dill i en skål. Pressa över citronsaft. Ringla över honung och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Stekt torsk:
- Tina torsken om den är fryst. Krydda runtom med salt och peppar.
- Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och stek torskbitarna i ca 3 min per sida.
Hollandaisesås:
- Smält smör i kastrull på svag värme och låt det vita (mjölkproteinet) i smöret sjunka ner till botten.
- Vispa ihop äggulor med vatten på svag värme tills blandningen tjocknar och blir till ett krämigt skum. Se till att det inte blir för varmt i botten och vispa kraftigt hela tiden.
- Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner lite smör i taget. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt sen med citronsaft och salt. Servera genast med stekt torsk, kålrabbisallad och kokt potatis.