Stekt torskrygg med hollandaisesås och kålrabbisallad

En lyxig rätt med stekt torsk och hemgjord hollandaisesås. Serveras med en krispig och frisk kålrabbisallad samt kokt potatis.

Klart på: ca 40 min.

Stekt torskrygg med hollandaisesås och kålrabbisallad

4 port.

Ingredienser:

Stekt torsk:

600 g torskrygg (i 4 bitar)

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning

Olja till stekning

 

Kålrabbisallad:

400 g kålrabbi

100 g rädisor

1 salladslök

0,5 citron, saft och zest

Salt

Svartpeppar

0,5 kruka dill

1 tsk honung

Olivolja

 

Hollandaisesås:

150 g smör

3 äggulor

2 msk vatten

3 tsk citronsaft

1,5 krm salt

 

Till servering:

Kokt potatis

 

Gör så här:

Kålrabbisallad:

  1. Skala och hyvla kålrabbi tunt med mandolin (går även bra med osthyvel). Skär rädisor i tunna skivor. Riv citronzest och grovhacka dill. Finstrimla salladslök.
  2. Blanda kålrabbi, rädisor, salladslök, zest och dill i en skål. Pressa över citronsaft. Ringla över honung och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

 

Stekt torsk:

  1. Tina torsken om den är fryst. Krydda runtom med salt och peppar.
  2. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och stek torskbitarna i ca 3 min per sida.

 

Hollandaisesås:

  1. Smält smör i kastrull på svag värme och låt det vita (mjölkproteinet) i smöret sjunka ner till botten.
  2. Vispa ihop äggulor med vatten på svag värme tills blandningen tjocknar och blir till ett krämigt skum. Se till att det inte blir för varmt i botten och vispa kraftigt hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner lite smör i taget. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt sen med citronsaft och salt. Servera genast med stekt torsk, kålrabbisallad och kokt potatis.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *