En riktigt krämig och underbar spaghetti carbonara som tillagas på ett traditionellt italienskt vis med knaperstekt pancetta, äggulor och mycket parmesan.
Spaghetti carbonara
4 port.
Ingredienser:
400 g spaghetti
6 äggulor
100 g parmesan
320 g pancetta
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
- Riv parmesan och krossa vitlöksklyftor med knivens bredsida.
- Skär pancetta i tärningar (jag hade färdigtärnad).
- Blanda äggulor med det mesta av parmesanen (spara ca 20 g till garneringen) samt svartpeppar i en skål.
- Koka spaghetti enligt förpackningens anvisningar (glöm inte att salta kokvattnet).
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs de krossade vitlöksklyftorna i ca 1 min. Ta sen upp och släng vitlöken.
- Stek pancettan knaprig i den heta olivoljan (som nu har fått ta smak av vitlöken). Ta upp spaghetti direkt ur pastavattnet och blanda med pancettan. Ös över med lite pastavatten och låt puttra i ca 1 min under omrörning.
- Ta bort stekpannan från värmen och häll äggule- och parmesanblandnigen över pastan. Ös över med lite mer pastavatten (lite i taget tills du är nöjd med krämigheten) och blanda runt. Smaka av med svartpeppar. Servera på en tallrik och toppa med resterande parmesan.