Saftiga kanelbullar med mycket smak av kanel. Med nystötta kardemummakärnor blir dessa kanelbullar extra goda.
Kanelbullar
Ca 30 st
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarmt
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemummakärnor, stötta
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2,5 msk kanel, malen
Pensling/garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
- Smula jäst i en skål. Värm mjölk till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, nystötta kardemummakärnor, ägg, smör och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 min, tills den blir smidig. Lägg en kökshandduk över skålen och låt degen jäsa i 30 min.
- Förbered fyllningen. Blanda ihop smör, socker, kaneloch vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del i en rektangel (ca 30×40 cm). Bred på fyllningen och vik långsidorna mot varandra. Kavla över de vikta rektanglarna lätt så att de plattas till och blir raka och jämna.
- Skär ca 3 cm breda remsor tvärsöver. Tvinna först remsorna och forma sen till knyten. Vik gärna in ändarna på undersidan av bullarna. Lägg bullarna på bakpappersbeklädda ugnsplåtar, täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
- Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna. Strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt stå och svalna på galler.