Nasi goreng är en indonesisk rätt där man steker ris tillsammans med bland annat kyckling och räkor. Då detta är en Indonesisk motsvarighet till pyttipanna så är det en utmärkt rätt att tillaga när man har lite kött- eller risrester i kylskåpet. Kecap manis, som är en söt sojasås, ger den här rätten en mycket god och spännande smak. Serveras med stekt ägg och grönsaker.
Klart på: ca 40 min
Nasi goreng
4 port.
Ingredienser:
Kyckling:
1 msk olja
200 g kycklinglårfilé
1 msk kecap manis
2 vitlöksklyftor, rivna
Ris:
1,5 msk olja
1 gul lök
200 g vitkål, strimlad
1 röd paprika
2-3 tsk sriracha
1 tsk curry
170 g räkor i lake, avrunna
4 port. kokt ris + 1 hönsbuljongtärning
2 msk sweet chilisås
2 msk kecap manis
1 msk soja
Till servering:
4 ägg, stekta
1 lime, i klyftor
2 salladslökar, strimlade
200 g körsbärstomater
1 kruksallad
Gör så här:
Kyckling:
- Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök i 30 sek. Tillsätt kycklingen och stek ett par minuter. Tillsätt kecap manis och stek i ytterligare några minuter, tills kycklingen blir genomstekt. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
Ris:
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen men ersätt saltet med 1 hönsbuljongtärning.
- Finhacka lök och strimla vitkål och paprika. Hetta upp olja i stekpannan och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt vitkål och paprika och stek tills de blir mjuka, ca 2-3 min.
- Blanda i stekt kyckling, sriracha och curry och stek i 1 minut.
- Tillsätt ris, räkor, sweet chilisås, kecap manis och soja. Rör om väl och stek vidare i ca 2 min till.
- Servera nasi goreng med ett stekt ägg, tomater, sallad, en limeklyfta och toppa med strimlad salladslök.