Äggakaka hör till skånsk matkultur och är som en blandning mellan ugnspannkaka och omelett, fast den innehåller en större mängd ägg. Den gräddas i stekpanna och serveras med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Den här rätten är både jättegod och mättande.
Klart på: ca 40 min
Skånsk äggakaka med stekt fläsk
4 port.
Ingredienser:
8 ägg
2,5 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1 krm svartpeppar
15 g smör
700 g rimmat sidfläsk
Till servering:
Rårörda lingon (recept hittar du HÄR)
Gör så här:
- Stek fläskskivorna knapriga i en stekpanna. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
- Vispa ihop mjöl med salt, peppar och hälften av mjölken. Tillsätt ägg och resten av mjölken och vispa till en slät smet.
- Hetta upp smör i stekpannan (som du stekte fläsket i) och häll i smeten. Sänk temperaturen till medelvärme och grädda tills smeten stelnat. Stick in en gaffel på olika ställen i smeten så att den lösa smeten rinner ner till botten och gräddas.
- Stjälp upp kakan på ett stort fat när den stelnat, efter ca 15 min. Tillsätt lite mer smör i stekpannan. Låt kakan glida ner i pannan och grädda den andra sidan i ett par minuter tills kakan stelnat helt. Servera äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon.