Skånsk äggakaka med stekt fläsk

Äggakaka hör till skånsk matkultur och är som en blandning mellan ugnspannkaka och omelett, fast den innehåller en större mängd ägg. Den gräddas i stekpanna och serveras med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Den här rätten är både jättegod och mättande.

Klart på: ca 40 min

Skånsk äggakaka med stekt fläsk

4 port.

Ingredienser:

8 ägg

2,5 dl vetemjöl

7 dl mjölk

1 tsk salt

1 msk socker

1 krm svartpeppar

15 g smör

700 g rimmat sidfläsk

 

Till servering:

Rårörda lingon (recept hittar du HÄR)

 

Gör så här:

  1. Stek fläskskivorna knapriga i en stekpanna. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop mjöl med salt, peppar och hälften av mjölken. Tillsätt ägg och resten av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Hetta upp smör i stekpannan (som du stekte fläsket i) och häll i smeten. Sänk temperaturen till medelvärme och grädda tills smeten stelnat. Stick in en gaffel på olika ställen i smeten så att den lösa smeten rinner ner till botten och gräddas.
  4. Stjälp upp kakan på ett stort fat när den stelnat, efter ca 15 min. Tillsätt lite mer smör i stekpannan. Låt kakan glida ner i pannan och grädda den andra sidan i ett par minuter tills kakan stelnat helt. Servera äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *