Frasiga smördegspiroger fyllda med köttfärs, pinjenötter och spenat. Dessa går fort att tillaga då du inte behöver göra din egen deg och vänta på att den ska jäsa. Serveras med en frisk myntasås och din favoritsallad.
Köttfärspiroger med myntasås
Ca 18 st piroger
Ingredienser:
Köttfärsiroger:
2 smördegsrullar (à 250 g)
500 g köttfärs
30 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tomat
120 g babyspenat
0,5 tsk baharat (en krydda som även brukar kallas Sju kryddor)
1 köttbuljongtärning
2 msk ajvar
1 tsk honung
Svartpeppar
125 g mozzarella, riven
Olivolja till stekning
Rostade sesamfrön till garnering
1 ägg till pensling
Myntasås:
250 g yoghurt
0,5 tsk torkad mynta
Salt
1 tsk honung
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
Till servering:
Din favoritsallad
Gör så här:
- Börja med pirogerna. Sätt ugnen på 200 grader.
- Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna. Ta upp dem på ett fat och ställ åt sidan.
- Finhacka lök och vitlök. Tärna tomat. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök mjuka. Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Tillsätt tomattärningar och stek i ca 2 minuter.
- Blanda i bharat, ajvar och honung. Smula ner buljongen i pannan och låt fräsa ett par minuter till.
- Häll i babyspenat och rostade pinjenötter. Stek tills spenaten blir mjuk. Smaka av med svartpeppar och ev. lite salt.
- Rulla ut smördegsrullarna och skär varje smördegsrulle i 9 lika stora rutor. Lägg ca 2 msk köttfärsfyllning i mitten av varje ruta och strö över riven mozzarella. Vik till trekanter och tryck ordentligt med en gaffel runt skarven. Pensla över med ägg och strö över lite rostade sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
- Gör nu myntasåsen. Blanda alla ingredienserna till myntasåsen i en skål. Servera pirogerna med myntasås och din favoritsallad.