Mjölkchokladpannacotta

Panna cotta betyder ”kokt grädde” på italienska. Vanligtvis blandar man i gelatinblad för att pannacottan ska få den där karakteristiska och fylliga konsistensen. I detta recept har jag ersatt gelatinblad med vegegel, ett veganskt bindemedel som ger gelatinliknande egenskaper. Vegegel går att hitta i bakhyllan på välsorterade matbutiker.

Pannacotta kan tillagas med olika smaker, som till exempel vanilj eller hallon. Denna variant tillagas med mjölkchoklad och blir alldeles len och underbar i smaken. Om du vill ha lite mer chokladsmak i din pannacotta går det fint att tillsätta mer kakao.  Pudra då bara över lite kakao i taget och smaka av. Välj dina favoritbär att toppa pannacottan med. Jag toppade min pannacotta med frysta hallon som jag tinade i mikrovågsugnen i ca 1 min. De syrliga hallonen gav en härlig kontrast till den lena och gräddiga pannacottan.

Klart på: ca 1 tim och 10 min

Mjölkchokladpannacotta

4 port.

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

100 g mjölkchoklad

1 msk kakao

1 msk strösocker

1 påse vegegel

2 dl vatten

1 msk vaniljsocker

Valfria bär

 

Gör så här:

  1. Dela chokladen i bitar. Koka upp grädde i en kastrull med chokladbitar, kakao och strösocker under omrörning. Rör om tills chokladen är helt smält och ställ sen åt sidan.
  2. Blanda vegegel och vatten i en annan kastrull och koka upp under vispning. Rör ner gelén i chokladblandningen och låt småkoka i någon minut.
  3. Stäng av värmen under kastrullen och blanda i vaniljsocker. Häll upp i små skålar och låt svalna i kylen minst 1 timme (ju längre tid desto krämigare blir pannacottan). Du kan antigen servera pannacottan som den är i skålen, eller stjälpa upp den på ett fat. Om den inte vill lossa från kanterna så kan du ta hjälp av en kniv. Servera mjölkchokladpannacottan med valfria bär.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *