Panna cotta betyder ”kokt grädde” på italienska. Vanligtvis blandar man i gelatinblad för att pannacottan ska få den där karakteristiska och fylliga konsistensen. I detta recept har jag ersatt gelatinblad med vegegel, ett veganskt bindemedel som ger gelatinliknande egenskaper. Vegegel går att hitta i bakhyllan på välsorterade matbutiker.
Pannacotta kan tillagas med olika smaker, som till exempel vanilj eller hallon. Denna variant tillagas med mjölkchoklad och blir alldeles len och underbar i smaken. Om du vill ha lite mer chokladsmak i din pannacotta går det fint att tillsätta mer kakao. Pudra då bara över lite kakao i taget och smaka av. Välj dina favoritbär att toppa pannacottan med. Jag toppade min pannacotta med frysta hallon som jag tinade i mikrovågsugnen i ca 1 min. De syrliga hallonen gav en härlig kontrast till den lena och gräddiga pannacottan.
Klart på: ca 1 tim och 10 min
Mjölkchokladpannacotta
4 port.
Ingredienser:
5 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk strösocker
1 påse vegegel
2 dl vatten
1 msk vaniljsocker
Valfria bär
Gör så här:
- Dela chokladen i bitar. Koka upp grädde i en kastrull med chokladbitar, kakao och strösocker under omrörning. Rör om tills chokladen är helt smält och ställ sen åt sidan.
- Blanda vegegel och vatten i en annan kastrull och koka upp under vispning. Rör ner gelén i chokladblandningen och låt småkoka i någon minut.
- Stäng av värmen under kastrullen och blanda i vaniljsocker. Häll upp i små skålar och låt svalna i kylen minst 1 timme (ju längre tid desto krämigare blir pannacottan). Du kan antigen servera pannacottan som den är i skålen, eller stjälpa upp den på ett fat. Om den inte vill lossa från kanterna så kan du ta hjälp av en kniv. Servera mjölkchokladpannacottan med valfria bär.