En kalasgod fläskfilégryta med rosépeppar, som ger den här rätten ett extra lyft. Serveras med söta rotfrukter som rostas i ugnen.
Klart på: ca 45 min
Fläskfilé i rosépepparsås med ugnsrostade rotfrukter
4 port.
Ingredienser:
500 g fläskfilé
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 tsk tomatpuré
1 msk rosépeppar
1 msk soja
2 msk svart vinbärsgelé
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Ugnsrostade rotfrukter:
300 g sötpotatis
200 g morötter
300 g palsternacka
200 g potatis
1 rosmarinkvist (ca 2 krm torkad rosmarin)
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Till servering:
Valfri sallad
Gör så här:
- Börja med rotfrukterna: Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala alla rotfrukterna och skär dem i klyftor eller i stänger. Lägg på en bakpappersbeklädd plåt och krydda med rosmarin, salt och peppar. Ringla över olivolja och blanda runt. Baka i mitten av ugnen ca 35 min. Vänd gärna runt på rotfrukterna efter halva tiden så att de inte blir brända.
- Torka av fläskfilén och putsa bort senor och hinnor. Skär den i 3 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar.
- Finhacka lök och vitlök. Krossa rosépeppar lätt i en mortel.
- Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek fläskfilémedaljongerna ca 3-4 min per sida. Ta upp dem på ett fat och ställ åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i stekpannan tills löken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs i ca 30 sek. Blanda i vetemjöl. Häll i grädde, vatten, soja, vinbärsgelé och rosépeppar och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg medaljongerna i såsen och låt sjuda ca 5 min. Servera fläskfilégrytan med ugnsrostade rotfrukter och valfri sallad. Smaklig spis!