Fläskfilé i rosépepparsås med ugnsrostade rotfrukter

En kalasgod fläskfilégryta med rosépeppar, som ger den här rätten ett extra lyft. Serveras med söta rotfrukter som rostas i ugnen.

Klart på: ca 45 min

Fläskfilé i rosépepparsås med ugnsrostade rotfrukter

4 port.

Ingredienser:

500 g fläskfilé

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

3 dl grädde

2 dl vatten

2 msk vetemjöl

1 tsk tomatpuré

1 msk rosépeppar

1 msk soja

2 msk svart vinbärsgelé

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning

 

Ugnsrostade rotfrukter:

300 g sötpotatis

200 g morötter

300 g palsternacka

200 g potatis

1 rosmarinkvist (ca 2 krm torkad rosmarin)

Salt

Svartpeppar

Olivolja

 

Till servering:

Valfri sallad

 

Gör så här:

  1. Börja med rotfrukterna: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala alla rotfrukterna och skär dem i klyftor eller i stänger. Lägg på en bakpappersbeklädd plåt och krydda med rosmarin, salt och peppar. Ringla över olivolja och blanda runt. Baka  i mitten av ugnen ca 35 min. Vänd gärna runt på rotfrukterna efter halva tiden så att de inte blir brända.
  3. Torka av fläskfilén och putsa bort senor och hinnor. Skär den i 3 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar.
  4. Finhacka lök och vitlök. Krossa rosépeppar lätt i en mortel.
  5. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek fläskfilémedaljongerna ca 3-4 min per sida. Ta upp dem på ett fat och ställ åt sidan.
  6. Fräs lök och vitlök i stekpannan tills löken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs i ca 30 sek. Blanda i vetemjöl. Häll i grädde, vatten, soja, vinbärsgelé och rosépeppar och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg medaljongerna i såsen och låt sjuda ca 5 min. Servera fläskfilégrytan med ugnsrostade rotfrukter och valfri sallad. Smaklig spis!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *