Kyckling satay med jordnötssås

Satay är kött som man marinerar och trär på spett. Maträtten, som har sitt ursprung från Indonesien, serveras oftast med en jordnötsås. Den här satayrätten är gjord på kycklingfilé som får ligga i en smakrik marinad. Med sällskap av en jordnötsås med krossade jordnötter och kryddor som koriander, lime och röd curry, så blir det en fullkomlig smakexplosion.

Klart på: ca 55 min

Kyckling satay med jordnötssås

4 port.

Ingredienser:

Kycklingspett:

600 g kycklingfilé

1 tsk soja

2 vitlöksklyftor

2 dl kokosgrädde

1 krm malen koriander

1 krm malen ingefära

1 tsk paprikapulver

1 msk curry

1 msk flytande honung

Salt (ca 0,75 – 1 tsk)

2-3 msk rapsolja till stekning

8 st grillspett

 

Jordnötssås:

4 dl kokosgrädde

1 msk japansk soja

1 tsk fisksås

1 msk röd currypasta

0,5 tsk paprikapulver

1 krm malen koriander

1 msk farinsocker

1,5 msk majsstärkelse + 1,5 msk vatten

1 dl jordnötter, salta

1 msk jordnötssmör

0,5 lime, limesaften

 

Till servering:

Kokt ris

Jordnötter, krossade

1 lime, i klyftor

 

Gör så här:

  1. Skär kyckling i mindre bitar och riv vitlök. Lägg kyckling och vitlök i en skål och rör ihop med soja, kokosgrädde, koriander, ingefära, paprikapulver, curry, salt och honung. Ställ i kylen och låt marinera i minst 20 min.
  2. Gör nu jordnötssåsen. Hacka eller mortla jordnötterna grovt. Häll kokosgrädde, soja, fisksås, currypasta, paprikapulver, koriander och farinsocker i en kastrull. Lös upp majsstärkelse i vatten och rör ner i kastrullen. Låt såsen koka tills den blir tjock. Stäng av värmen under kastrullen. Blanda i jordnötssmör och pressa i saften av en halv lime. Rör därefter ner jordnötterna i såsen.
  3. Trä kycklingbitarna på spett. Hetta upp olja i stekpanna och stek kycklingspetten i ca 10 min. Vänd runt så kycklingen får fin färg. Servera satay kyckling med jordnötssås, ris, en limeklyfta och en god sallad. Toppa med krossade jordnötter. Selamat makan! (Betyder ”Smaklig måltid” på indonesiska).

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *