Churros med choklad- och jordnötsdipp

Dessa läckra sötsaker har sitt ursprung från Spanien och består av en deg baserad på vetemjöl. Med mycket ägg i smeten så blir dessa bakverk krispiga på utsidan och fluffiga på insidan när de friteras. Då en sats räcker till många personer så är dessa perfekta att tillaga vid bjudningar. Churros brukar vanligtvis serveras tillsammans med en dippsås som till exempel chokladsås, Dulce de leche eller Nutella. Här serveras churrosen med en underbar chokladsås som har en härlig smak av jordnötter. Detta är syndigt gott!

Klart på: ca 50 min

Churros med choklad- och jordnötsdipp

Ca 25-30 st

Ingredienser:

1,5 dl vatten

1,5 dl mjölk

125 g smör

1 msk strösocker

1 krm salt

1 msk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

4 ägg

Ca 1 l neutral olja till fritering

 

Att vända churros i:

1 dl strösocker

1 tsk kanel

 

Choklad- och jordnötsdipp:

150 g mjölkchoklad (jag hade ljus bakchoklad)

0,5 dl jordnötssmör

1 dl mjölk

0,5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

 Churros:

  1. Blanda vatten, mjölk, smör, salt och socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp.
  2. Sätt ner värmen till medeltemperatur och rör ner lite mjöl i taget (med slev) och blanda tills det bildas en degklump.
  3. Nu ska degklumpen få svalna och fortast går det om du tar upp degklumpen i en skål och vispar den med elvisp. Knäck sen i ett ägg i taget och vispa tills smeten blir slät (den kommer att bli lite gummiaktig i konsistensen).
  4. Fyll en spritspåse med smeten. Använd ett stort stjärnformat spritsmunstycke.
  5. Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader.
  6. Spritsa ner ca 4-5 churros i taget direkt i kastrullen. Låt dessa vara ca 1 dm långa och använd gärna sax så du kan klippa ner dem i kastrullen. Fritera dem i ca 3 min runtom. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vänd churrosen i socker och kanel medan de är varma.

Choklad- och jordnötsdipp:

  1. Dela chokladen i bitar och häll i en kastrull. Blanda i resten av ingredienserna till dippen i kastrullen och koka upp under medelvärme, tills chokladen smält. Låt svalna innan servering så att dippen tjocknar en aning. Doppa dina churros i choklad- och jordnötsdippen och njut!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *