Ost- och tomatpaj

En god vegetarisk paj med ost och tomat. Passar bra att äta till lunch såväl som middag. Med en fräsch sallad vid sidan om så blir måltiden komplett.

Klart på: ca 1 tim och 10 min

Ost -och tomatpaj

Ca 6 pers.

Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

3 ägg

2 dl crème fraiche

Ca 1 tsk salt

Svartpeppar

250 g körsbärstomater

2 salladslökar

200 g riven ost (jag hade parmesanost)

0,5 kruka basilika

Smör till stekning

 

Gör så här:

Pajdeg:

  1. Nyp ihop vetemjöl och smör till en smulig massa. Skär gärna smöret i skivor innan så går det lite lättare. Det går även bra att blanda ingredienserna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga med gaffel (även kanterna) och ställ kallt ca 20 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 min.

Fyllning:

  1. Dela tomaterna på hälften. Strimla salladslök och basilika. Riv osten (om den inte redan är riven).
  2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken tills den blir mjuk. Fördela löken jämnt över hela det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost och basilika.
  3. Vispa ihop ägg och crème fraiche i en skål. Blanda i salt och svartpeppar. Häll äggblandningen i pajformen. Lägg sen i tomaterna.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg. Pajen kan serveras kall, ljummen eller varm och gärna med en god sallad till. Smaklig spis!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *