En god vegetarisk paj med ost och tomat. Passar bra att äta till lunch såväl som middag. Med en fräsch sallad vid sidan om så blir måltiden komplett.
Klart på: ca 1 tim och 10 min
Ost -och tomatpaj
Ca 6 pers.
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl crème fraiche
Ca 1 tsk salt
Svartpeppar
250 g körsbärstomater
2 salladslökar
200 g riven ost (jag hade parmesanost)
0,5 kruka basilika
Smör till stekning
Gör så här:
Pajdeg:
- Nyp ihop vetemjöl och smör till en smulig massa. Skär gärna smöret i skivor innan så går det lite lättare. Det går även bra att blanda ingredienserna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga med gaffel (även kanterna) och ställ kallt ca 20 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 min.
Fyllning:
- Dela tomaterna på hälften. Strimla salladslök och basilika. Riv osten (om den inte redan är riven).
- Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken tills den blir mjuk. Fördela löken jämnt över hela det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost och basilika.
- Vispa ihop ägg och crème fraiche i en skål. Blanda i salt och svartpeppar. Häll äggblandningen i pajformen. Lägg sen i tomaterna.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg. Pajen kan serveras kall, ljummen eller varm och gärna med en god sallad till. Smaklig spis!