En fräsch libanesisk sallad som passar till många rätter. Sumaken och citronen ger den här salladen en härlig syrlighet och myntan en underbar doft och smak. Salladen får även en härlig crunch tack vare bitar av rostad pitabröd.
Fattoush
4 port
Ingredienser:
2 dl persilja, hackad
1 knippe rädisor, skivade
0,5 isbergssallad, strimlad
0,5 gurka, i större tärningar
2 paprikor (valfri färg), strimlade
4 tomater, i större tärningar
4 salladslökar, strimlade
1 kruka mynta, hackade blad
Dressing:
1,5 msk granatäppelsirap
1,5 citron, saften
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1,5 tsk sumak
Salt (ca 1,5 tsk)
Topping:
2 libabröd, rostade
Granatäppelkärnor (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och rosta bröden tills de får en fin gyllenbrun färg och blir riktigt knapriga (gärna varmluft om möjligt). Bryt sönder bröden till mindre bitar och ställ åt sidan.
- Skölj och hacka/strimla/tärna alla grönsaker. Lägg alla grönsaker i en stor salladsskål.
- Rör ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål. Häll över grönsakerna och blanda runt.
- Blanda sedan i brödbitarna, toppa med granatäppelkärnor och servera genast.