Den här Hawaiianska rätten är inte bara galet god, utan fantastiskt vacker med alla sina färgglada ingredienser. Nyttig är den också då den både innehåller frukt, grönt och fisk. Du kan egentligen använda vilka grönsaker du vill, som till exempel strimlad sallad, spenat, färska champinjoner och färsk koriander. Ja det är bara fantasin som sätter gränserna. Laxen kan du även byta ut mot färsk tonfisk. I denna version har jag sushiris i botten, toppad med marinerad lax, picklad gurka, mango, srirachamajonnäs och mycket annat gott.
Klart på: ca 45 min
Poké bowl med lax
4 port.
Ingredienser:
Lax:
500 g rå lax (Salmalax eller Fröyalax)
4 msk japansk soja
1 tsk risvinäger
1 tsk sriracha
1 tsk sesamolja
0,5 lime, saften
2 tsk honung
2 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk sesamfrön
Sushiris:
4 port sushiris (ca 3 dl okokt)
2 msk risvinäger
0,5 msk strösocker
0,5 tsk salt
Picklad gurka:
1 hel gurka
2 msk ättiksprit
1,5 dl vatten
2 msk socker
0,5 tsk salt
1-2 krm chiliflakes
Sriracha majonnäs:
1 dl majonnäs
2 msk sriracha
1 tsk honung
Tillbehör:
200 g edamamebönor, tinade
1 lime, i klyftor
1 dl gari
8 rädisor, skivade
2 avokado, skivade
1-2 salladslökar, strimlade
1 mango, tärnad
Gör så här:
Lax:
- Skär laxen i stora tärningar. Blanda resten av ingredienserna i en skål och lägg i laxtärningarna. Låt stå och marinera i kylen under tiden du förbereder det andra.
Sushiris:
- Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna.
- Blanda risvinäger, socker och salt i en skål. Rör om tills sockret löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt runt.
Picklad gurka:
- Blanda ättiksprit, vatten, salt, socker och chiliflakes i en skål. Rör om tills sockret löst sig. Tvätta gurkan och hyvla den i tunna skivor med osthyvel direkt ner i lagen och rör om. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering.
Srirachamajonnäs:
- Blanda alla ingredienserna i en skål.
Servering:
- Lägg ris i botten av 4 djupa skålar. Fördela lax, picklad gurka och alla tillbehör över riset. Toppa med några klickar srirachamajonnäs.