Den här klassiska rätten passar utärkt att äta till lunch såväl som middag. Det tar en stund för potatisen att bli färdig, men då den sköter sig själv i ugnen kan man göra annat under tiden. Har man ont om tid så går det även fint att tillaga potatisen i mikrovågsugnen i ca 20 min. Det finns många goda röror som passar fint till bakad potatis och räkröra är en av dem. Den här räkröran är enkel och magnifikt god!
Klart på: 70 min
Bakad potatis med räkröra
4 port.
Ingredienser:
4 bakpotatisar
500 g handskalade räkor
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
0,5 kruka dill, hackad
0,5 rödlök
Salt
Svartpeppar
2 msk smör
Topping:
80 g röd stenbitsrom
Några dillkvistar
1 citron, i klyftor.
Till servering:
Valfri sallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta potatisarna och torka av dem med hushållspapper. Stick antigen några hål med en gaffel eller skär ett snitt i varje potatis. Slå sen in dem i aluminiumfolie. Baka potatisarna i mitten av ugnen ca 60-70 min, beroende på hur stora de är. (Du kan även baka dem på full effekt i mikrovågsugn i ca 20 min)
- Låt räkorna rinna av (om du har räkor i lake). Hacka rödlök och dill. Rör ihop majonnäs och crème fraiche i en skål. Blanda i rödlök, dill och räkor och smaka av med salt och peppar.
- Ta ut potatisarna ur ugnen och känn efter med en provsticka om de är mjuka. Skär ett kryss i varje potatis, klicka i 0,5 msk smör och fyll dem med räkröra. Toppa med en rejäl klick stenbitsrom och en dillkvist. Servera med en citronklyfta och valfri sallad.