Kardemummasnurror med vaniljkräm

Drömgoda bullar med kardemumma och vaniljkräm. Det finns få dofter som slår doften av kardemumma. Använd gärna hela kardemummakärnor som du stöter själv med mortel, då blir dessa bullar som allra godast. Om du är en riktig kardemummaälskare så kan du ha i lite extra kardemumma i degen, samt strö över bullarna precis innan de ska gräddas.

Klart på: ca 2 tim

Kardemummasnurror med vaniljkräm

Ca 25-30 st.

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarmt

0,5 tsk salt

1 dl socker

2 msk vaniljsocker

0,5 msk kardemumma, stött

150 g smör, rumsvarmt

1 ägg

Ca 14 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

2 msk vaniljsocker

1,5-2 msk kardemumma, stött

 

Vaniljfyllning:

2 dl marsankräm

 

Pensling & garnering:

1 ägg

Pärlsocker

 

Gör så här:

  1. Smula jäst i en skål. Värm mjölk till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, kardemumma, ägg, smör och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 min, tills den blir smidig. Lägg en kökshandduk över skålen och låt degen jäsa i 30 min.
  3. Gör i ordning marsankrämen enligt förpackningens anvisningar (gör den fastare versionen av krämen).
  4. Förbered fyllningen: Blanda ihop smör, socker, kardemumma och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del i en rektangel (ca 30×40 cm). Bred på fyllningen och vik långsidorna mot varandra. Kavla över de vikta rektanglarna lätt så att de plattas till och blir raka och jämna.
  7. Skär ca 3 cm breda remsor tvärsöver. Gör nu snurrorna. Ta en remsa och tvinna den först, tryck sen ner ena änden med fingret mot bakbordet och forma en snurra. Vik in den andra änden på undersidan av snurran. Lägg bullarna på bakpappersbeklädda ugnsplåtar, täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
  8. Gör en djup grop med fingret i mitten av varje bulle och spritsa/klicka i marsankräm.
  9. Pensla på med uppvispat ägg men undvik att pensla på krämen i mitten. Strö över pärlsocker (undvik även här krämen i mitten) och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna på galler. Bullarna går fint att frysa in.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *