Maldoum

Maldoum är en underbar syrisk gratäng där man varvar köttfärsbiffar med olika grönsaker. Den här rätten är inte bara färgglad och vacker utan även sprängfylld med smaker och olika konsistenser. Matiga köttfärsbiffar, len aubergine, mjuk potatis och mustig tomatsås. Doften av den här maträtten påminner mig om min barndom och mammas kök. När mamma lagade Maldoum så var det en stor dag. Här kommer min egen tolkning av den här maträtten. Hoppas det smakar!

Klart på: ca 1 tim 45 min

Maldoum- gratäng med köttfärsbiffar och grönsaker

4 port.

Ingredienser:

500 g köttfärs

2 auberiginer

3 tomater

3 stora potatisar

1 grön paprika

1 gul paprika

1 gul lök

1 msk ströbröd

0,5 dl persilja, hackad

0,5 tsk baharatkrydda (kallas även Sju kryddor, finns att köpa färdig men vill du göra din egen hittar du receptet  HÄR)

2 tsk paprikapulver

Salt

Svartpeppar

Olivolja till att smörja formen

 

Tomatsås:

Olivolja till stekning

5 dl vatten

4 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor

0,5 dl mild ajvar

1 tsk paprikapulver

1 msk honung

Svartpeppar

Salt

 

Till servering:

Kokt ris

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala av remsor på auberginerna så de blir randiga och skär dem i skivor, ca 3 cm tjocka. Lägg aubergineskivorna på ett fat med hushållspapper och strö över lite salt. Låt de vattnas ur en stund medan du förbereder det andra.
  3. Finhacka gul lök och persilja och blanda tillsammans med köttfärs, ströbröd, bharat, paprikapulver, salt och svartpeppar. Forma runda och platta biffar av köttfärsblandningen så att storleken passar aubergineskivorna. Ifall köttet är kladdigt blir det enklare att forma biffarna med fuktiga fingrar (fukta med lite vatten). Låt biffarna ligga på en skärbräda så länge.
  4. Skala potatis och skär i ca 2 cm tjocka skivor och salta dem lätt. Skär tomat och paprika i skivor.
  5. Smörj en ugnsfast form, ca 30×25 cm. Torka av auberginerna lätt med hushållspapper. Varva aubergine, biffar, tomat, potatis och paprika stående i formen. Baka mitt i ugnen ca 45 min.
  6. Under tiden gör du tomatsåsen. Finhacka vitlök. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs vitlöken i några sekunder. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek i ca 1 min. Häll sen i vatten och ajvar och låt puttra en stund. Blanda i honung och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Ta ut formen med köttfärsbiffarna och grönsakerna ur ugnen och häll över tomatsåsen. Sätt upp ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt in gratängen i mitten av ugnen igen och grädda i ca 40 min till, tills potatisen blir mjuk. Om du vill kan du även försteka biffarna, aubergineskivorna och potatisskivorna var för sig istället för att förbaka dem i ugnen. I så fall kan du hälla tomatsåsen direkt över kött och grönsaker och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Om du tycker att biffarna och grönsakerna blir brända på ovansidan går det fint att täcka över gratängformen med aluminiumfolie. Servera Maldoum med kokt ris och valfria grönsaker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *