En ljuvlig plommonmarmelad med smak av ingefära och kanel. Så god att ha på mackan och perfekt till ostbrickan.
Klart på: ca 55 min
Plommonmarmelad
1 stor burk eller 2 mindre
Ingredienser:
Ca 500 g plommon
3 dl socker
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära
Gör så här:
- Skölj och kärna ur plommonen. Skär dem i bitar. Skala och finhacka ingefäran.
- Koka upp plommonen i en kastrull under medelvärme. Rör om då och då.
- Tillsätt kanelstång och ingefära och låt koka under lock på svag värme i ca 25 min. Rör om då och då.
- Blanda i socker och höj värmen. Låt koka och rör om tills sockret löst sig och marmeladen tjocknar, tar ca 10 min. När marmeladen är varm så är den lite rinnigare än när den är kall. Om du vill kontrollera konsistensen så kan du ta upp lite marmelad på ett fat och ställa in i frysen några minuter. Om du vill ha fastare marmelad kan du antigen tillsätta lite mer socker eller koka marmeladen en liten stund till.
- Låt marmeladen svalna i kastrullen en stund innan du häller upp den på rengjorda burkar. Låt svalna helt och förvara kallt.