Chimichangas med köttfärs och guacamole

Chimichanga är en typ av burrito, där tortillabröd fylls med olika ingredienser såsom bönröra, ris och kött eller kyckling och sen friteras. Här delar jag med mig av min version med köttfärs, svarta bönor, tomatsalsa och riven ost. Dessa chimichangas friteras inte, utan bakas i ugn istället och blir mycket saftiga. Här får de sällskap av bland annat hackad rödlök, koriander, gräddfil och inte minst en makalöst god guacamole!

Klart på: ca 55 min

Chimichangas med köttfärs och guacamole

4 port.

Ingredienser:

Chimichangas:

8 stora vetetortillas

500 g köttfärs

230 g svarta bönor (avrunnen vikt)

230 g tomatsalsa

150 g riven ost (jag hade cheddar och mozzarella)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk sambal oelek

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

0,5 dl vatten

1 msk honung, flytande (valfritt)

Salt

Olja till stekning och pensling

 

Guacamole:

3 avokado (stora och mogna)

1 tomat (mogen)

2 msk färsk koriander, hackad

1 vitlöksklyfta, riven

0,5-1 lime, saften

0,5 tsk salt

Svartpeppar

1 krm chiliflakes

0,5 tsk flytande honung (valfritt)

 

Tillbehör:

0,5 rödlök, hackad

0,5 kruka koriander

1-2 lime, i klyftor

2 dl gräddfil

2 tomater, i klyftor

 

Gör så här:

Guacamole:

  1. Börja med guacamolen. Dela och kärna ur avokadorna. Lägg i en skål och mosa med gaffel. Det gör inget om det blir lite småbitar kvar. Pressa över limesaften och blanda runt (tillsätter man limesaften tidigt så hinner inte avokadorna mörkna i färgen).
  2. Hacka tomat och koriander och riv vitlök och blanda i avokadoröran.
  3. Tillsätt salt, svartpeppar, chiliflakes och ev. honung (om du vill det) och blanda runt. Ställ i kylen under tiden du fixar det andra.

Chimichangas:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Låt bönorna rinna av i ett durkslag. Finhacka lök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttfärsen. Tillsätt lök och pressa i vitlök. Stek ett par minuter, tills löken blir mjuk.
  3. Blanda i paprikapulver, chilipulver, spiskummin, sambal oelek, vatten och honung. Häll i bönorna och blanda runt. Ta bort stekpannan från värmen och ställ åt sidan.
  4. Fyll varje tortilla med köttfärsblandningen (ca 1 dl) och toppa med ca 2 tsk salsa och riven ost. Vik in sidorna och rulla ihop. Fördela rullarna i en bakpappersbeklädd form och pensla över med olja. Baka i mitten av ugnen ca 20 min, tills rullarna får en fin färg. Servera chimichangas med guacamole, tomatklyftor, limeklyftor och gräddfil. Toppa med hackad koriander och rödlök. Njut!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *