En härligt gräddig soppa med mycket smak av kantarell. Denna soppa mixas slät och kan serveras som förrätt såväl som huvudrätt.
Kantarellsoppa
4 port.
Ingredienser:
300 g kantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Smör till stekning
2 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
1,5 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk honung
Salt
Svartpeppar
Till garnering:
Några persiljeblad, hackade
Gör så här:
- Tvätta och hacka kantarellerna. Spara några hela för garnering. Finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp smör i en kastrull. Fräs först kantarellerna som är hela, lägg upp på ett fat och ställ åt sidan. Fräs sedan de hackade kantarellerna tills det mesta av vattnet är borta. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills löken blir mjuk.
- Häll i vin och låt koka i ca 1 min. Blanda i vetemjöl. Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche. Smula ner buljongtärningarna i kastrullen och låt koka ca 5 min.
- Ta bort kastrullen från värmen och mixa soppan slät med stavmixer. Koka snabbt upp igen och tillsätt honung. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa soppan med lite hackad persilja. Servera gärna med varma mackor.