Tycker du både om muffins och äppelpaj med vaniljkräm? I så fall måste du bara testa dessa underbara och saftiga äppelpajmuffins. Med små karamelliserade äppelbitar, krämig vaniljfyllning och crunchig smultopping är dessa godbitar helt oemotståndliga. Dessa kommer garanterat att imponera på fikabordet.
Äppelpajmuffins med vaniljfyllning
12 stora muffins
Ingredienser:
Muffins:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smör, smält
2 ägg
1,5 dl mjölk
Vaniljfyllning:
2 dl marsankräm (gör den bakfasta versionen)
Äppelfyllning:
2 stora äpplen
1 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk smör
Smultopping:
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,25 dl farinsocker
0,5 dl socker
60 g smör
0,5 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med att vispa marsankrämen enligt förpackningens anvisningar. Låt stå i kylen medan du gör i ordning det andra.
3. Smultoppingen. Häll alla ingredienserna till smultoppingen i en skål och nyp ihop till en smulig deg. Ställ kallt.
4. Äppelfyllning: Hacka äpplena. Hetta upp smör i en stekpanna och häll i äpple, socker, kanel och kardemumma. Stek tills äpplena börjar bli mjuka och sockret smälter. Lägg åt sidan och låt äppelfyllningen svalna lite.
5. Muffinssmet: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk och vispa till en slät smet.
6. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och vispa ner det i smeten.
7. Häll äppelfyllnigen i smeten och blanda runt försiktigt. Se till att äpplena inte blir mosade.
8. Sätt ut stora muffinsformar på en ugnsplåt eller använd muffinsplåt. (Jag hade muffinsformar i muffinsplåt, men här bestämmer du själv hur du vill göra). Klicka smet i varje form men fyll dem inte till mer än 2/3.
9. Fyll en sprits med marsankrämen och spritsa ner kräm i smeten, i mitten av varje muffins. Strö smultopping över varje muffins och grädda i mitten av ugnen ca 20 min, tills smultoppingen får fin färg. Låt svalna innan servering. Muffinsen går bra att frysa in. Njut!