Mandelfisk med citronsås

En klassisk och god fiskrätt med ett knaprigt täcke av bland annat ströbröd och mandelspån. Den friska och hemlagade citronsåsen passar utmärkt till denna rätt.

Mandelfisk med citronsås

4 port.

Ingredienser:

450 g vit fisk (färsk eller fryst, jag hade torskrygg)

1-2 msk citronsaft

Salt

Peppar

2 krm Citronpeppar

50 g smör

3 msk grädde

2 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

1,2 dl panko ströbröd

40 g sötmandelspån

 

Citronsås:

2 dl creme fraiche

3 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk majsstärkelse

0,5 tsk gurkmeja

1 tsk flytande honung

3-4 msk citronsaft

Salt

Peppar

 

Tillbehör:

700 g kokt potatis

250 g kokt broccoli

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsform (tina upp först om fisken är fryst). Krydda med salt, peppar, citronpeppar och pressa över citronsaft.
  3. Smält smör i en kastrull och ta bort från värmen. Rör ner grädde, persilja, vitlök och till sist panko. Bred blandningen över fisken, strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
  4. Gör nu citronsåsen. Blanda crème fraiche, mjölk, gurkmeja och honung i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i några minuter. Red av såsen med majsstärkelse och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Servera fisken med kokt potatis, kokt broccoli och citronsås.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *