En klassisk och god fiskrätt med ett knaprigt täcke av bland annat ströbröd och mandelspån. Den friska och hemlagade citronsåsen passar utmärkt till denna rätt.
Mandelfisk med citronsås
4 port.
Ingredienser:
450 g vit fisk (färsk eller fryst, jag hade torskrygg)
1-2 msk citronsaft
Salt
Peppar
2 krm Citronpeppar
50 g smör
3 msk grädde
2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
1,2 dl panko ströbröd
40 g sötmandelspån
Citronsås:
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk majsstärkelse
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk flytande honung
3-4 msk citronsaft
Salt
Peppar
Tillbehör:
700 g kokt potatis
250 g kokt broccoli
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg fisken i en ugnsform (tina upp först om fisken är fryst). Krydda med salt, peppar, citronpeppar och pressa över citronsaft.
- Smält smör i en kastrull och ta bort från värmen. Rör ner grädde, persilja, vitlök och till sist panko. Bred blandningen över fisken, strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
- Gör nu citronsåsen. Blanda crème fraiche, mjölk, gurkmeja och honung i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i några minuter. Red av såsen med majsstärkelse och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Servera fisken med kokt potatis, kokt broccoli och citronsås.