Saftiga och smakrika kycklingben som serveras med vermicelli-bulgur och en hemmagjord currysås. Vermicelli-bulgur är mycket populär i mellanöstern och är ett gott och nyttigt alternativ till ris.
Ugnsgrillade kycklingben med vermicelli-bulgur och currysås
4 port.
Ingredienser:
1 kg kycklingben
2 tsk honung
2 tsk paprikapulver
2 msk olja
1 vitlöksklyfta, pressad
Smör
Salt
Svarteppar
Vermicelli-bulgur:
1 dl vermicelli
3 dl bulgur
6,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk smör
Currysås:
2 msk smör
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1,5 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
2 msk mango chutney
Ev. salt
Till servering:
Sallad
Gör så här:
Kycklingben:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Torka av kycklingbenen med hushållspapper.
- Blanda samman olja, honung, paprikapulver, salt och vitlök. Gnid in kycklingbenen med marinaden och lägg dem i en ugnsform. Lägg en klick smör på varje kycklingben och strö över lite svartpeppar. Stek i mitten av ugnen ca 30-35 min.
Currysås:
- Smält smör i en kastrull. Blanda i curry och låt fräsa ca 30 sek. Tillsätt vetemjöl och vispa runt tills mjölet lösts upp.
- Tillsätt grädde, vatten och buljong och låt småkoka ca 5 min, tills såsen börjar bli tjock. Rör om då och då.
- Rör ner mango chutney och låt koka någon minut till. Smaka ev. av med lite salt.
Vermicelli-bulgur:
- Torrosta vermicelli i en kastrull tills de blir gyllenbruna (vermicellin får inte brännas vid- håll koll och rör om hela tiden). Ta upp vermicellin ur kastrullen och ställ åt sidan.
- Koka upp vatten med salt, olja och smör i kastrullen. Sänk värmen till låg temperatur, blanda i bulgur och vermicelli och låt småputtra under lock i ca 10 min. Stäng sen av värmen helt och låt kastrullen stå i eftervärmen ca 10 min så allt får stå och dra.
Servera kycklingben med vermicelli-bulgur, currysås och en god sallad.